Mirisne svijeće – mit ili stvarnost u Bosni i Hercegovini?

Nakon što sam na Instagram postavila nekoliko fotki na kojima su se pojavile i svijeće koje su u ovo doba godine obično popaljene po našem stanu, nekoliko prijateljica me je pitalo gdje kupujem mirisne svijeće. Možda u nekoj drugoj zemlji to ne bi bilo uobičajeno pitanje ali kod nas, na žalost, jeste. Upravo zbog toga sam se odlučila da post ovaj put pišem na bosanskom jeziku s obzirom na to da je ovo tema sa kojom se samo mi možemo poistovjetiti.

Najpoznatije mirisne svijeće na svijetu Yankee Candle se mogu naći u Hrvatskoj, ali u našoj maloj zemlji ne. OK, ne moramo imati Yankee Candle, ali da li imamo neke druge koje svojom funkcijom bar prilaze opisu “mirisne svijeće”? Moja dugogodišnja potraga je pokazala da je veoma teško pronaći svijeće koje u prostoru ostavljaju miris bar u tragovima, da ne kažem nešto više. Moram priznati da mi se kriterij poprilično snizio tokom godina pa sam sa oduševljenjem dočekala Glade svijeće koje su se zadnjih par godina pojavile na našem tržištu s obzirom na to da sam čula hvalospjeve o njima. E sad, ne znam da li je do mene, ili je priča ista kao i sa svim stvarima koje nama šalju u “žklj” kategoriji, ali mene te svijeće i nisu nešto usrećile. Omjer količine, cijene i kvalitete po meni nije zadovoljavajući, ali sam ih kupovala dok prošle godine nisam naišla na nešto što meni mnogo više odgovara. Doduše, još uvijek koristim čašice u kojima su došle kao svjećnjake, a nedavno sam dala priliku i nekoj Zen varijanti. Na žalost, bez uspjeha.

Prilikom jedne od posjeta Zenici slučajno sam naišla na Retro Home za koji nisam ni znala da postoji (u međuvremenu sam saznala da u Sarajevu postoji poslovnica u Grand Centru a odnedavno i u Alti). Moram priznati da sam tada kupila nekoliko mirisnih svijeća ne očekujući apsolutno ništa, ali su me toliko oduševile da sam se naredni put vratila kući sa puta sa punom kesom svijeća, a od otvaranja prodavnice u Alti sam redovni kupac. Oduševio me je izbor mirisa, te razne veličine svijeća. Naravno da su daleko od YC (mnogo su jeftinije od njih) ali su, po meni, najbolje što mi imamo u ponudi na našem tržištu.

PicMonkey Collage

Ne znam koja je marka u pitanju, s obzirom na to da ih ja odmah raspakujem i rasporedim po prostorijama jer predivno mirišu i kada nisu upaljene. Posebno mi se dopada što imaju i mini verzije koje, za relativno male novce, dobijete u paketiću od 20ak komada. Jedine koje mi se nisu posebno dopale su one svijeće sa natpisima poput Happiness, Love, Dreams i slično. Namjerno ne pišem cijene jer ovaj post nije nikakva reklama niti me neko plaća za pisanje o ovome. Namjera mi je da podijelim informaciju sa svima koje ova tema interesuje a cijene i sve ostalo što vas zanima mozete pronaći na njihovoj web-stranici. Moje omiljene svijeće su u mirisu vanilije i jasmina a uživam i u kombinaciji jabuke i cimeta tokom ovih zimskih dana. Na fotkama su svijeće sa mirisom narandže (veća i manje), jasmina, cimeta i jabuke te vanilije. Voljela bih da nekako možete osjetiti očaravajući miris preko fotografija 🙂

PicMonkey Collage1

Posljednje mirisno otkriće se desilo prije par dana. Kao što sam ranije napomenula, naučila sam da nemam apsolutno nikakvih očekivanja kada kupujem mirisne svijeće kod nas, pa sam tako prilikom jedne od posjeta DMu kupila njihove Profissimo svijeće sa mirisom vanilije te anti-tobacco verziju. Naredna posjeta DMu je rezultirala kupovinom mini verzija svijeća u anti-tobacco i vanilija verziji te sa mirisom šumskog voća, pa vam je jasno koje je moje mišljenje o ovim svijećama. Nisu kvalitetne kao prethodno spomenute, ali su posebno one sa mirisom šumskog voća prekrasne, samo mi je žao što njih nemaju u većem pakovanju. Njih nisam slikala pošto su već potrošene i vrijeme je za nabavku novih zaliha.U kombinaciji sa malim lučicama izgledaju stvarno neodoljivo i daju neku romantičnu toplinu svakom domu.

PicMonkey Collage2

Ukratko, to je moje iskustvo sa kupovinom mirisnih svijeća kod nas (sa fokusom na Sarajevo). Da li je neko od vas imao više sreće? Imate li neke preporuke?

A.

9 thoughts on “Mirisne svijeće – mit ili stvarnost u Bosni i Hercegovini?

    1. OK su, I bas slatko izgledaju jedna pored druge :-). Za vikend sam u BL, imas li neki prijedlog gdje bih mogla kupiti dobre mirisne svijece? I da, znas li za neku dobru knjizaru a da nije Kultura (negdje u centru posto mi je hotel bas u centru BL)?

      Pozz,
      A.

      Like

      1. Nažalost BL ima slab izbor tako da ih ja kupujem najčešće u dm-u , ponekad market Slavija to je na spratu tržnice.Tu možeš pronaći dosta zanimljivih ukrasa za dom, imaju i svijeće ali nisu nekog kvaliteta. Knjige najčešće kupujem na kioscima imaju često lijep izbor za malo novca, takođe oko Boske pogledaj uvijek ima neki stand sa knjigama cijene znaju biti niže od Kulture.Ako se sjetim još nekog mjesta pišem ti.

        Liked by 1 person

      2. Hvala ti na info. Snijeg me je zeznuo ovaj put, uspjela sam samo na par sati izaci iz hotela tako da sam na kraju opet zavrsila u Kulturi u Mercatoru dok smo bili na rucku u Maloj Stanici.
        Bez obzira sto je bila snjezna, BL je divna kao i obicno 😊😃

        Like

    1. Probacu i te Profissimo. Kupovala sam prosle godine Dr. Pasha, cini mi se da se ono one pretvore u neko ulje ili nesto tako. Bile su mi dobre, skroz sam zaboravila na njih iako one casice jos koristim za nove svijece ☺
      Hvala ti 😉

      Like

Leave a comment